Zdrave namirnice

Za sve ove namirnica vrlo vjerojatno znate i koristite ih dosta često u svakodnevnome životu. No jeste li znali i za onu drugu, ljekovitu stranu koju one posjeduju? Donosimo Vam tu stranu na slijedećih nekoliko stranica. Nadamo se da ćete ih nakon toga koristiti još i više. (zdravlje)

Avokado – Pomaže u snižavanju nivoa kolesterola i povećava razinu HDL-a.

Maline – Sadrže sastojke protiv razvoja raka, ali i dosta vitamina C i vlakana koji su odlični protiv kolesterola i srčanih bolesti.

Dinja – Dva jaka antioksidansa, vitamin C i beta karoten, u suradnji s kalijem, kojeg imaju dva puta više nego banane, savršen su sastojak svakodnevnoj prehrani.

Rajčica – Sadrži likopen, jedan od najjačih karotenoida koji djeluju kao antioksidanti u organizmu. Rajčica smanjuje rizik od bolesti mokraćnih putova, trbuha i crijeva.

Suho grožđe – Izuzetan su izvor željeza koje pomaže u cikulaciji krvi.

Sok od brusnice – Čisti krv od infekcija i štiti od razvoja štetnih bakterija.

Smokva – Sadrži dosta kalija i vlakana, te vitamina B6 koji je potreban za dobro raspoloženje. Smanjuje kolesterol i sprječava zadržavanje viška vode u organizmu.

Školjke – Izvor vitamina B12, željeza, minerala, magnezija i kalija. Odlične su za bolje funkcioniranje živaca i bolji rad mozga.

Luk – Štiti od raka, sadrži vitamine B6 i C.

Češnjak – Koristan je za smanjenje LDL-a (lošeg kolesterola). Snižava krvni tlak i pomaže u prevenciji bolesti trbuha i raka crijeva. (zdravlje)

Brokula – Važna je za žene, jer smanjuje rizik od raka dojke. Sadrži dosta vitamina C i beta karotena.

Špinat – Sadrži vitamine C i K, beta karoten, folate, te lutein i karotenoide koji štite od makularne degeneracije.

Pšenične klice – Sadrže vitamin E i magnezij, koji je potreban u sprječavanju grčeva mišića.

Artičoke – Ovo povrće također štiti od raka, te regulira kolesterol.

Kikiriki – Veliki je izvor proteina, željeza, cinka i magnezija. Smanjuje rizik od srčanih bolesti. (zdravlje)

Marelice – Sadrže beta karoten koji sprječava jača oštećenja i štiti oči. Tijelo taj sastojak pretvara u vitamin A, čime otklanja mogućnost stvaranja raka.

Maslinovo ulje – Pruža zaštitu od kroničnih degenerativnih bolesti i povezuje se sa smanjenim rizikom od bolesti srca, prevencijom karcinoma te snaženjem imunološkog sustava. Također, pripisuju mu se i protuupalna svojstva te zaštitni učinak na želučanu sluznicu. Također uravnotežuje količinu šećera u krvi. Redovito konzumiranje maslinovog ulja smanjuje rizik oboljevanja od astme i reumatoidnog artritisa.

Tag: zdravlje